Internet Telefon | Internet Alapú Ttelefonálás |
web-telefon
 
sajto
Unterstehend habe ich versucht die in der Presse über mich erschienenen Nachrichten zusammenzufassen (Ungarisch):

Infovilág-Interview

Infovilág, 2009-08-05

 

Die Interview von László Kulcsár ♦ Von Zeit zu Zeit kehrt die «Infovilág – a hiteles hírportál» (Infowelt) auf die Bekanntgabe der Internet-basierte Kommunikations-Lösungen zurück, da die Redaktion fest davon überzeugt sei, dass das herkömmliche Telefonat in Ungarn noch immer zu teuer ist. (Unter herkömmlichen ist nicht nur das Festnetztelefon, sondern auch das Handy zu verstehen!) Zahllose ausländische und heimische Bespiele beweisen, dass das Internet auch beim Sprachkommunikation (kurz und klar bei dem Telefonat) sicher ist, es ist immer zu erreichen und bietet eine billige Lösung an. Darüber spricht unsere Schrift, die vor einem Monat veröffentlicht wurde, und das Thema ist das gleiche, was in der Zukunft erscheinen wird, indem Zsolt Tátrai, der Gründer das Unternehmen «web-telefon.hu» beschreibt das Wesentliche der Dienstleistungen seines Unternehmens.

– Teljesen ingyen telefonálást, természetesen, mi sem ígérhetünk, nem is ez a célunk, hanem az, hogy a távközlési piac körülményeinek változását felismerve, egyedi, különösen gazdaságos megoldásokat kínáljunk a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint lakossági használatra. A mai válságos időszakban kiemelkedő szerepe van a távközlési költségek csökkentésének is, a nagy forgalmú cégek tetemes pénzeket takaríthatnak meg akkor, ha vezetékes és mobiltelefonjaikat, telefaxaikat átköltölztetik az internetre.

– Mi szükséges ehhez, mit kell tenniük?

– Mindenekelőtt biztonságos és kellő sávszélességű internet-hozzáférés – mondja Tátrai, aki a saját vállalkozásában a multinacionális távközlési szolgáltatóknál eltöltött szolgálati évei alatt megszerzett tapasztalatait igyekszik hasznosítani a napjainkban még meglehetősen újszerű, szokatlannak tetsző ajánlatai kidolgozásában. – A "mit kell tenniük" a változtatás mellett döntőknek kérdés így helyesebb: "mit NEM kell tenniük"... Nem kell böngészniük szolgáltatók bonyolult perc- és csomagdíj-táblázatait; nem kell hűségidőhöz igazodniuk; nem kell apróbetűs feltételeken átrágniuk magukat, már csak azért sem, mert a "web-telefon.hu"-nál az ilyesmi ismeretlen

Tátrai Zsolt.

Tátrai Zsolt

. – Mit tesz hát az ön cége?

– A mi vállalkozásunk különlegessége, hogy nem hangszolgáltatást nyújt, és nem olcsóbbnál olcsóbb percdíjakat kínál ügyfeleinek. Kínál viszont egyedi költségcsökkentő megoldásokat azáltal, hogy felméri a reménybeli ügyfelek egyéni hívási szokásait, megkeresi – és megbízható környezetben megvalósítja –  számukra a legmegfelelőbb költségcsökkentő megoldást, majd velük együtt kiválasztja a leggazdaságosabb eszközt, a legmegfelelőbb szolgáltatót, vagy szolgáltatókat.

– Pusztán tanácsadásról van szó? Ez aligha nagy üzlet...

– Természetesen ennél szélesebb körű a szolgáltatásunk, a választáshoz azonban mindenképpen szükség van a igények és a lehetőségek egyeztetésére – továbbá arra, hogy mindennek mekkorák az anyagi vonzatai. Esetünkben az internet-előfizetés nem játszik szerepet, miután ez eleve adott, akkor is kiadás lenne, ha az ügyfél a távközlés hagyományos, ám meglehetősen költséges módját választja.

– Az internetre költöztetett telefonáláshoz nincs szükség külön távbeszélő-hálózatra. Az alap tehát az NDSL (telefonhoz nem kötött DSL) vagy kábeles szélessávú internet,vagy szélessávú mobilinternet (közimertebb nevén 3G, HSDPA) amin egyszerre lehet internetezni, telefonálni, faxolni, sőt, igény szerinti telefonközpont is illeszthető bármelyik hálózathoz. A telefon-előfizetési díjtól tehát máris megszabadul az, aki változtat a technológián...

– A legtöbb telefon-tulajdonos ragaszkodik az addigi hívószámához, mivel ügy- és üzletfelei, családi, baráti, ismerősi köre azon a számon hívja-keresi már hosszú idő óta...

– Az addigi hívószám megtartása nem gond, mivel törvény szavatolja a számhordozást egyik szolgáltatótól a másikhoz. Mi több, ha valakinek a meglévőn kívül további telefonszámokra (akár külföldiekre!) lenne szüksége, azt is kaphat a web-telefon.hu-tól.

– Milyen web-telefon-megoldások léteznek? A számítógép- és internethasználó számára a legismertebbek a Skype és hasonszőrű társai. Ők viszont – tudtommal – csak akkor működnek, ha be van kapcsolva a komputerünk és csatlakozik az internetre.

 – A Skype és társai használhatóak külön eszközröl is, akár számítógép nélkül is, de megoldásaik nem mondhatók túlzottan használóbarátnak. A számítógépre telepített webtelefon-szoftver valóban kielégíti az alapvető igényeket. Csakhogy amennyire mobil – a kliensszoftvert laptopra, nettopra telepítve az egész világon használható, hiszen csak internet-hozzáférés kell hozzá, és akárhonnan ingyen vagy fillérekért telefonálhatunk és ugyanígy elérhetők is vagyunk –, meglehetősen kötött és korlátozott a használhatósága. Ennek ellenére: akinek csak erre van szüksége, annak is segítünk – mondja Tátrai Zsolt. – Ennél jóval korszerűbb, ha számítógép meg fejhallgatós mikrofon nélkül, hagyományos telefonnal használja az ember a web-telefont. A megoldás: egy ATA- (azaz analóg telefon-adapter) közbeiktatása az internet és a hagyományos telefonkészülék közé. Csakhogy többnyire ily módon nem lehet egyidejűleg internetezni a számítógéppel. Még egy eszközre, routerre, azaz útválasztóra van szükség. Nem szeretném túlbonyolítani a technikai háttér ismertetését, ezért csak annyit, hogy léteznek olyan (ATA-) készülékek is, amelyek esetenként helyettesíthetik a routereket, sőt értékes többlet szolgáltatásokkal is bővíthetik az ügyfelek igényeit, hiszen fogadják a hagyományos telefonvonalról hagyományos készülékre érkező hívásokat, azonban a kimenőket már átirányítják az internetre, a web-telefonnal kiválasztott legolcsóbb hálózatra.

– Beszélgetésünk elsődleges témája az IP-telefon, tehát az a telefon, ami közvetlenül az internetre csatlakozik és a bejövő meg kimenő hívásokat is kizárólag a ma legolcsóbbnak ismert világhálón bonyolítja le. Erre milyen megoldást ajánl?

– A termék nevében a válasz: IP-, azaz az internet-protokoll alapján működő telefont. Ehhez nem kell számítógép, pusztán az internet. Külsőre semmi sem különbözteti meg a hagyományos telefonkészüléktől, ráadásul, szükség szerint, a kétnormás változata a hagyományos vezetéken érkező és kezdeményezett hívások kezelésére is alkalmas. Megjegyzem: a készülék nem olcsó.

– A cégek jórésze nem egy-egy szóló telefont használ, hanem kis- vagy közepes teljesítményű, például 3–20 vonalat kezelő telefonközpontot. Webes megoldás választása esetén kidobhatják a kifogástalanul működő központjaikat?

– Nagy könnyelműség lenne, már csak azért is, mert a meglévő  telefonközpont elé csak egy olyan kiegészítő készüléket kell illeszteni, amellyel a hívások a célként meghatározott, azaz olcsó irányba terelhetők. Ilyeténképpen a beérkező hívások a megszokott számokon csengenek, a kimenők viszont már a hagyományosnál sokkal olcsóbb internetirányokat választják. Nincs szükség tehát sem a meglévő céges hálózat, sem a telefonkészülékek, sem pedig a telefonközpont cseréjére. Bár a merőben új beruházások esetén, amikor kizárólag internetre alapozza távközlését a cég, társaság, intézmény, akkor meggondolandó a tisztán IP-alközpontok használata. Bármelyik megoldásról legyen is szó, az igények és lehetőségek egyeztetése feltétlenül  kulcsszerepet játszik.

– Az egyik legizgalmasabbnak látszó és leginkább költségérzékeny terület a mobiltelefon. Van-e megoldási javaslata a web-telefon.hu-nak a mobiltelefon-hívások internetre terelésére?

– Vannak. Akár erre alkalmas mobiltelefon, akár PDA (=Personal Digital Assistant=digitális személyi asszisztens, zsebtitkár) képes a szélessávú internetkapcsolat használatára, azon keresztül pedig a nagyon olcsó vagy éppenséggel ingyenes telefonálásra.

– Hogyan zajlik az ilyen hívás? Mely készülékek alkalmasak rá?

– Amint azt említettem, a kellően széles sávú internetkapcsolat, ez jelen esetben 3G vagy HSDPA néven ismert, továbbá az ezt megfelelően kezelő eszköz elegendő a mobil irányú telefonforgalom költségeinek a csökkentéshez. Ízelitőként említeném, hogy vannak megoldások, melyek lehetővé teszik a Skype, a Messenger, továbbá az olcsó, internetalapú telefonálást is akár egyetlen mobiltelefonról! Technikai részletekkel itt sem untatnék senkit, ezért röviden annyit, hogy a mobileszköz a kellő gyorsaságú internetkapcsolattal ugyanúgy működtethető, mint egy számítógép, vagy még egyszerűbben: mint a sokak által ismert Skype-szoftver.

– Végezetül szeretnénk választ kapni arra, hogy mibe kerül az önök által ajánlott web-telefonálás? Netán teljesen ingyenes? Akkor mi benne az üzlet a web-telefon.hu számára? Az erkölcsi dicsőség, hogy segíthettek másoknak takarékoskodni?

– Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, nekünk is meg kell élnünk valamiből – kezdi a válaszát Tátrai Zsolt. – Ami ingyen van: az előfizetési díj, mivel nincs. A forgalmi díjat is a szolgáltatás használója határozza meg, miután az általunk ajánlott forgalmi csomagot az érdekelt választja ki és tölti föl a neki megfelelő összeggel a teljes egészében lebeszélhető egyenlegét. Természetesen az általános ajánlatok mellett kidolgozhatók az egyedi igényekhez igazodók is.

– A tarifák, lehetőségek és akciók ismertetése meglehetősen bonyolult, ráadásul nem szeretnék visszaélni a válaszadási lehetőséggel, mert bárki reklámnak vélné. Ezért csak annyit, hogy van négy-nyolc-tizenkét hónapra szóló "ingyen" csomagunk, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos összeg ellenében az említett időszakokra heti ötórányi ingyenes beszélgetést kínálunk valamennyi hazai és nagyon sok külországi vezetékes telefonnal. Az ingyenes időszak alatt az ingyen hívások természetesen nem csökkentik a befizetett egyenlegösszeget, mi több – tekintettel arra, hogy a hívás-elszámolás euróalapú – további 5-15 euró értékű, lebeszélhető egyenleget ír jóvá cégünk az ügyfélnek. Apró betűs feltételek itt sincsenek. Mi több, mivel a web-telefon.hu tekintélyes német és holland társaságok magyarországi területi képviselőjeként nyújtja a szolgáltatásait, lehetősége van akciós összegek feltöltése után, másodperc alapú elszámolással, mobiltelefonok meghökkentően olcsó hívására is világszerte. A hazai szolgáltatók hálózataiba kezdeményezett hívások ára percenként háromszor annyi, mint a dél-kelet-ázsiai országok mobilszámainak a hívása. Az egyesült államokbeli mobiltelefonok viszont ingyen hívhatók.

 – Köszönöm a tájékoztatást!